Tips til bæredygtighed

Vi har været ude og snakke med Laura og Lady – to studerende, som har givet deres bedste tips til bæredygtighed – både for samfundet og for din økonomi som studerende på SU. 

 

Lady Panaguiton

Studerer erhvervsøkonomi (HA, almen) på Aarhus Universitet i Herning.

Laura Østergaard

Læser professionsbachelor i SKAT på VIA University College i Herning.

Lauras bedste tip til bæredygtighed er genbrug:

“Jeg finder nærmest alt mit tøj og mange ting til boligen i genbrug. Jeg elsker turene og deri samtalerne med de ansatte. Det er alt i alt en hyggelig og billig måde at shoppe næsten alt hvad man har brug for. Derudover er det også bæredygtigt i og med man ikke støtter fast fashion eller dyremisbrug, da man blot finder tingene second hand. Jeg har fundet rigtig mange designer items, som jeg er helt vildt forelsket i! Jeg har bl.a. fundet en burberry trench coat til kun 60 kr. og en chanel taske til kun 28, så vidt jeg husker. Jeg synes det er så vigtigt at tænke på miljøet og ens privatøkonomi, dog er det på ingen måde en sur tjans som fx affaldssortering kan være ;)”

spisebord

Lady fremhæver ECO rense-rondeller som et bæredygtigt alternativ i hverdagen: 

“Når piger, som jeg selv, skal fjerne makeup efter en lang dag, så bruger man som regel engangs vatrondeller til dette. Engangs-vatrondeller kræver tons af vand at producere, hvilket ikke er godt for Moder Jord. Her kan man i stedet købe ECO rense-rondeller, som er genanvendelige og kan komme med i vaskemaskinen. Disse rense-rondeller er ikke kun miljøvenlige, men kan på længere sigt resultere i en besparelse.”

Når det kommer til madlavningen er Lady og Lauras tip at bruge apps såsom “Red Maden” eller “Too Good To Go”:

“Red maden! At købe en mælk der er ved at løbe på dato eller et par lidt brune bananer, fordi man ved, at man skal bruge det snart, er utrolig vigtigt både for miljøet og pengepungen. Selvfølgelig skal man kun gøre det, hvis man ved, at man får varerne brugt, ellers er det en dårlig investering. Ofte er varerne sat ekstra ned og så kan man jo fylde fryseren med bananer til fx smoothies eller laves en lækker banankage. Det er så vigtigt at man ikke, hverken hjemme eller i supermarkederne, smider varer ud, som egentlig ikke er dårlige. Jeg har selv arbejdet i et supermarked og ved, at der bliver smidt meget ud, derfor er det med at springe til, når der laves gode koncepter såsom red maden, too good to go osv. Generelt er det bare vigtigt at holde øje med tilbud for pengepungens skyld, men også købe varer, som er på vej i skraldespanden i butikken, og som man får brugt, for miljøets skyld.”, siger Laura.

“Restauranter og caféer får jo ikke altid solgt al mad og bliver derfor nødt til at smide en masse af det ud, hvilket jo er spild. Dog, så er der firmaer, der har startet adskillige apps, hvor restauranter kan gå ind og f.eks. give en pris på en boks med noget mad, så det ikke bare bliver smidt ud. Dette reducerer madspild gevaldigt, og det er kun til en fordel for studerende, da det er lækkert mad til en billigere pris. Eksempler på disse apps er: RedMaden, Too Good To Go, Mad Skal Spises osv.”, siger Lady.

Minimér plast – Genbrug dine indkøbsposer:

“Væk med plastik! Plastik er vildt ødelæggende for miljøet, så genbrug indkøbsposer, brug net osv. Vælg de varer, der ikke er indrammet i plastik – fx er der en masse frugt, som man kan finde løse og i plastikposer. Oftest er der ikke den store forskel på prisen, men det er bare så vigtigt, da plastik ikke er nemt at lave om (medmindre det er hårdt, hårdt plastik) til noget brugbart igen, så ender det i havet og forurener og i sidste ende ødelægger det smukke hav som vi kender det. Derudover kan det også en god idé at købe økologiske varer, da det på længere sigt er bedre for miljøet, dyrevelfærd og ens sundhed.”, siger Laura. 

poser

Lady stemmer i, og anbefaler hydro-flasker og termokopper: 

“Kampen om reducering af plastik har kørt i mange år, da det især ødelægger havet og havdyr. Hvis man er studerende kan man så hjælpe her ved at købe hydro-flasker og termokopper. Hydro-flasker er især gode, da de holder på det kolde vand i flere timer, og termokopper holder kaffen varm til under flere forelæsninger. Disse alternativer er en super god investering og er så ligetil.” 

spisebord

Læs online og spar på papiret:

“Lydbøger og nota.dk er igen både bedre for pengepungen og for miljøet, da man sparer på papiret. I stedet for at købe dyre bøger til studiet og fritiden, så findes der lydbøger og nota.dk. Hjemmesiden er uhyre god for studerende, da den sender en pdf fil med den købte bog, hvilket er meget billigere end at købe bøgerne fra ny. Det er bedre for miljøet, da man ikke bruger papir, brændstof for forsendelse osv.”, siger Laura.

Find billigere alternativer til egen bil, anbefaler både Lady og Laura: 

“Man kan spare på både sin bil og benzin ved at tage alternativ transport. Herning er en mindre by ift. Aarhus og København, så her kan man hurtigt cykle hen til uddannelses-institutionerne. Fra min lejlighed og hen til BTECH tager det måske 13-15 minutter for mig at cykle. Det er dog forståeligt, at der om vinteren er rigtig koldt, så der vil mange måske helst undgå at cykle. Her kan man evt. tage busser eller tog, men man kan også finde andre at køre med, så man ikke kører hver for sig, og dermed formindske C02-udslip.  Jeg har f.eks. selv en kørselsordning, hvor vi er 3-4 personer, som kører sammen. Her skiftes vi så til at køre, og det er nu også hyggeligt på turen. Win-win.”

DIY – og større glæde for tingene:

“Strik og sy på livet løs! Jeg elsker at strikke og sy forskellige ting. Det er ikke den billigste hobby, men det er klart super hyggeligt og bæredygtigt. Det er bare en fed følelse at være færdig med en sweater, fordi man bare er ekstra glad for den ift. fx en billig trøje i dårlig kvalitet fra H&M. Man har bare ekstra meget kærlighed til ting man selv laver både i sofaen med garn i på pinde og i køkkenet med friske råvarer i hænderne.”, siger Laura. 

spisebord

Indfør en ugentlig vegetardag:

“Produktion af kød bidrager til store mængder af miljøspild og skader. Derfor kan man blive mere opmærksom på det, som man spiser og eventuel reducere ens eget kød forbrug. Derudover, så kan man i takt med reducering af kødforbruget også udskifte mejeriprodukter til veganske. Man kan altid starte småt ud ved, at man f.eks. bytter mælken ud med mandelmælk, i en opskrift bruge vegansk smør i stedet for almindelig eller udskifte køb med grøntsager, såsom broccoli. Jeg har lavet en opskrift på en vegetarisk lasagne, hvor man bruger grøntsager i stedet for oksekød. Husk, at man sagtens kan starte småt ud, så man kan f.eks. også starte ud med, at bruge en købe-bechamelsovs, men efterhånden gøre det mere vegansk.”

Opskrift på vegetarlasagne

Navn går her

Lady deler sin bedste opskrift på en vegetar lasagne: 

Vi har også spurgt Lady og Laura, hvad bæredygtighed betyder for dem i deres hverdag:

“Jeg føler, at bæredygtighed er et ansvar, som vi alle har. Derfor prøver jeg så vidt muligt at tænke over, hvordan jeg kan gøre tingene så miljøvenligt som muligt i min hverdag. I stedet for, at jeg bare smider mit affald i den samme container, så prøver jeg at sortere i det. Til tider, så tror jeg også, at mange mennesker er bæredygtige og miljøvenlige uden, at man helt tænker over det. Dog, så er der altid plads til forbedringer, og det er noget, som jeg ihvertfald selv prøver at tænke meget over.”, siger Lady.

“Jeg prøver at tænke så meget som muligt på miljøet samtidigt med at tænke på min økonomi. Der er mange ting, man kan gøre for at skåne miljøet, men som ikke passer ind i ens liv. Man kan jo godt bo ude i skoven og hverken bruge varme eller el, dog misser man hele udviklingen i samfundet, hvis alle gjorde sådan, derfor er det vigtigt at finde alternativer, så man både kan leve som et ”almindeligt” menneske men også gøre sit for at tænke bæredygtigt. Der er rigtig mange forskellige ting man kan gøre, nogle er mere ekstreme end andre, men det er bare vigtigt at gøre de ting, som passer ind i ens eget liv. Det er så vigtigt at finde en balance mellem miljø, økonomi og så sandeligt også det sociale. Alle de valg, man tager, skal passe til en selv og derfor er det vigtigt at læse noget mere om, hvad man kan gøre, så man får flere valg og mere viden om bæredygtighed og dermed implementere valgene, der passer til en selv, til sit eget liv.”, siger Laura. 

Fylder bæredygtighed noget på jeres studie?

“Ja, meget. Jeg læser erhvervsøkonomi, og vi snakker ofte om, at virksomheder bliver mere og mere miljøvenlige og bæredygtige. Dette er grundet af, at mennesker faktisk tænker mere over det i forhold til f.eks. 100 år siden. Derudover, så er der blevet lavet love omkring dette, som virksomheder skal følge. Yderligere, så snakker vi også ofte om vindmøllevirksomheder, og hvordan de gavner jorden. Så ja, det fylder meget, da vi ofte refererer til bæredygtighed.”, svarer Lady.

“Jeg tænker altid over, at jeg skal have en madpakke og vandflaske med hjemmefra, da jeg ikke har lyst til at købe en ny plastik vandflaske hverdag, hvilket også både ville være dårligt for miljøet og pengepungen. Jeg har også selv brugt nota.dk og jeg ved, at mange af mine medstuderende også har.”, svarer Laura. 

Er du selv blevet nysgerrig på bæredygtighed, og har du lyst til at gå på opdagelse i genbrugsbutikker? Vi har samlet en liste over Hernings genbrugsbutikker, antikvariater, loppemarkeder og bagagerumsmarkeder lige her.

Mere inspiration?

Studerende og iværksætter – dystopi?

Kan man starte egen virksomhed under studiet? Og hvilke overvejelser, bør du gøre dig inden?

Find din studievejleder & få hjælp til studievalget

På de enkelte uddannelsessteder i Herning sidder studievejledere klar til at svare på dine spørgsmål om studievalget. Find dem her…

Sommerguide

Hvad skal du bruge sommeren på? Her er en guide til en skøn sommer i Herning

Hack Din Hjerne

Hack Din Hjerne er udviklet som inspiration til at give dig et øget fokus ved eksamenslæsning eller projektarbejde.

Brug din studieby

Tips til oplevelser du kan få som studerende i Herning – bl.a. med studierabat.

Sådan søger du boligstøtte

BOLIGSTØTTE Det kan være en jungle, at søge om boligstøtte. Vi hjælper dig!       Hvad er boligstøtte? Boligstøtte er en ydelse, der er tilgængelig for alle, der bor til leje.   Hvem kan få boligstøtte? Som studerende kan du søge om boligstøtte, hvis du bor til...

Hvad kan man lave i Herning

HVAD KAN MAN LAVE? Herning byder på masser af aktiviteter året rundt!  Blogger på HerningErKultur og studerende Thea Lindberg har lavet en lille guide til kulturstederne i Herning "Sidste år flyttede jeg til byen, fordi jeg skulle studere her. Når man kommer til...

En tur i det grønne

I DET GRØNNE Herning har masser af naturskønne områder  Vi har her samlet nogle af Hernings smukke, grønne områder. Klik på linket for at se placeringen på et kort. Se billeder af stederne nedenfor. I centrum af Herning finder du tre parker, som er unikke på hver...